donderdag 8 oktober 2015

Megastal met 1500 koeien voor het fokken van embryo's die getransplanteerd worden in koeien op gigafarm Brazilië


BLOG: Geert Laugs - 10 september 2015  directeur van Compassion in World Farming www.ciwf.nl
Dit blog verscheen als opinie-artikel in De Gelderlander op 10 september 2015.

Internetmiljonair Kees Koolen heeft een vergunning aangevraagd om in het Gelderse Wichmond een megastal voor bijna 1500 koeien te mogen bouwen. Terecht maken omwonenden zich grote zorgen over de schadelijke gevolgen voor het landschap en het milieu. Maar dat is nog niet alles. Het welzijn van honderdduizenden dieren is in het geding.

Het gaat hier namelijk niet om een gewone veehouderij die melk produceert voor consumenten. Het belangrijkste doel is het fokken van embryo's die getransplanteerd worden in koeien op de gigafarm die Koolen in Brazilië wil bouwen. Alleen al in de eerste fase komen daar 100.000 melkkoeien. Het transplanteren van embryo's van melkkoeien is een relatief jonge methode om sneller dan langs de natuurlijke weg het vee te 'verbeteren', een mooi woord voor het fokken van koeien met een hogere melkproductie.


Medisch

Om dit doel te bereiken is een aantal (para)medische ingrepen noodzakelijk. Speciaal geselecteerde, hoogproductieve koeien krijgen hormonen toegediend om een hoge vruchtbaarheid te stimuleren. Ze worden kunstmatig bevrucht en onder plaatselijke verdoving worden - soms wel meer dan 10 – prille embryo's uit de baarmoeder gespoeld om daarna te worden ingevroren of direct te worden getransplanteerd in een draagmoeder. Al dit gesol met zwangerschappen is niet in het belang van de dieren, die immers niet ziek of onvruchtbaar zijn. Het dient slechts het belang van een hogere productie en méér winst. Alleen daarom al zouden deze ingrepen niet moeten worden gedaan.

Nakomelingen

Bovendien moeten we niet alleen kijken naar de koeien die de embryo's gaan produceren. Zij zullen immers enorm veel nakomelingen krijgen. Hoe zal het deze dieren vergaan, die in Nederland worden verwekt en in Brazilië worden geboren en gemolken? In de moderne melkveehouderij is de gemiddelde jaarproductie per koe al enorm opgevoerd, van zo'n 4000 per jaar in 1950 tot meer dan 8000 liter per jaar nu. De welzijns- en gezondheidsproblemen zijn groot. Iedereen die met een beetje aandacht kijkt naar de dieren in de wei heeft wel eens koeien gezien die door hun overvolle uiers nauwelijks normaal kunnen lopen, of die er uitgemergeld uitzien. Al hun energie gaat naar de productie van melk. Melkkoeien zijn de topsporters van de veehouderij. Volgens het wetenschappelijk panel van EFSA, de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, is het selectief fokken voor een hoge melkgift zelfs de belangrijkste oorzaak van gezondheidsproblemen. De wetenschappers melden een verhoogde kans op kreupelheid, op uierontsteking, op onvruchtbaarheid en op stofwisselingsstoornissen.

Verkeerde kant

Bedrijven als de megastal van Koolen zullen deze ontwikkelingen niet keren. Zij dragen niet bij aan een duurzame en diervriendelijkere veehouderij maar zullen daarentegen de trend naar verdere intensivering, die zo schadelijk is voor de dieren, voor mensen en milieu, juist versnellen. Daarmee sturen zij de veehouderij de verkeerde kant op. In plaats van duurzame, streekgebonden boerenbedrijven komt er een gesloten embryofabriek die dieren binnen houdt en super koeien produceert voor Brazilië. Die weg moeten we in Nederland niet inslaan.

EN NU?........

Miljonair bouwt kleinere stal in Wichmond na 'negatieve reacties'

http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/bronckhorst/miljonair-bouwt-kleinere-stal-in-wichmond-na-negatieve-reacties-1.5250453

WICHMOND - De omstreden megastal van miljonair Kees Koolen in Wichmond wordt kleiner: in plaats daarvan wil Koolen elders in Gelderland een 2e boerderij bouwen.
In de stal die Koolen wil realiseren, komen niet meer dan 650 runderen. Dit heeft de Vordenaar besloten naar aanleiding van de negatieve reacties van omwonenden en andere partijen, die een stal met 1.455 runderen veel te gortig vinden.
2e stal
 Koolen gaat met zijn bedrijf Dutch Dairy Genetics nu elders in Gelderland een 2e stal realiseren. De focus ligt op melkproductie en veefokkerij. Met de fokkerij worden onder andere koeienembryo's geproduceerd voor het melkveebedrijf van Koolen in Brazilië.
Gulden middenweg
"Koolen wil wel graag een grote stal, maar het is nooit 100 procent de bedoeling geweest om voor 1.455 runderen te gaan", zegt Marcel Schiphorst, adviseur van Koolen. "Door de vele gesprekken, onder andere met Natuurmonumenten, een aantal omliggende boeren en particulieren is ons duidelijk geworden dat zij zoveel koeien een brug te ver vinden." Koolen kiest nu voor de gulden middenweg en gaat niet verder dan 500 melkkoeien en 150 stuks overig rundvee.
Fases
Volgende week gaat de schop al de grond in voor de bouw van een stal voor 92 runderen (fase 1). Fase 2 – 388 runderen – en 3 zullen langer op zich laten wachten, ook vanwege de te verwachten bezwaren en beroepen. Inmiddels hebben de omwonenden een brief van Koolen in de bus gekregen. Medio oktober belegt hij een informatieavond voor de buurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten