vrijdag 9 oktober 2015

Sea World mag van de rechter niet meer fokken met orka's ( actual footage killer whale )SeaWorld Californië had bij de California Coastal Commission een voorstel ingediend om het orka-aquarium van park in San Diego te mogen verdubbelen in omvang. Het plan werd gisteren goedgekeurd, ondanks pleidooien van dierenrechtenactivisten om de dieren weer vrij te laten in de oceaan. SeaWorld krijgt echter de voorwaarde dat het niet meer mag fokken met de 11 orka's die in het park in San Diego in gevangenschap leven.
Er leven wereldwijd 56 orka's in gevangenschap. 24 daarvan vallen onder toezicht van SeaWorld, dat ook parken heeft in Texas en Florida. Op dit ogenblik worden elf orka's in SeaWorld San Diego gevangen gehouden. Acht van de elf dieren werden geboren in gevangenschap. SeaWorld wil hun bestaande zwembad van 22 miljoen liter uitbreiden naar 36 miljoen liter voor een nieuwe tentoonstelling die "The Blue World" heet. De uitbreiding zou orkavriendelijke zwembaden bevatten van 15 meter diep. Met de uitbreiding wil het park de dieren op die manier meer plaats te geven.

Het project dat zo'n 100 miljoen dollar zal kosten, werd uiteindelijke unaniem goedgekeurd door de commissie. Die verbiedt SeaWorld echter om haar kweekprogramma in Californië verder te zetten.

De beslissing viel gisterenavond na een zitting waarop voorstanders en tegenstanders van het project hun zeg konden doen. De hoorzitting vond plaats in een conferentiecentrum dat plaats biedt aan 650 aanwezigen. Nog eens 150 mensen stonden buiten. Beide partijen verdedigden er vurig hun eigen standpunten.

Bon: www.hln.be
Een illustratie moet weergeven hoe de vernieuwde SeaWorld aquaria er zouden uitzien. © reuters.

"Geen antidepressiva nodig"

Supporters van het project vertelden de commissie dat SeaWorld de publieke belangstelling voor de dieren aanwakkert en dat er goed voor hen gezorgd wordt. De trainers vertelden over hun liefde voor de orka's en noemden de dieren ook telkens bij hun naam. Als de orka's vrijgelaten zouden worden in het wild, dan zouden ze niet lang overleven, volgens SeaWorld: ze zouden hetzelfde lot beschoren zijn als Keiko, de walvis uit de film "Free Willy". Keiko werd na enkele jaren van geleidelijke heraanpassing aan het leven in de oceaan vrijgelaten, maar hij stierf kort daarna.

"De walvissen van SeaWorld hebben geen anti-depressiva nodig," zei Hendrik Nollens, de hoofddierenarts van SeaWorld. Ik spreek in naam van de 150 mensen in mijn team. Wij geven om deze dieren alsof ze onze familie zijn. "We hebben alleen maar het beste voor met de walvissen."

"Neem even de tijd om te denken als een walvis"

Keiko werd in 1998 uit zijn tank gelift en naar IJsland teruggebracht waar hij geleidelijk aan zijn vrijheid terugkreeg. In 1998 stierf de orka echter in het wild. © getty.
 
Tegenstanders wezen er echter op dat orka's agressief worden en hun tanden breken door op de kanten van hun aquaria te bijten: zulk gedrag wordt niet waargenomen bij dieren in het wild. "Neem even de tijd om te denken als een walvis," vroeg een jonge vrouw die opriep om tegen het SeaWorldproject te stemmen.

Ook Pamela Anderson was aanwezig om PETA te steunen: "geen enkele walvis is blij in een bad," zei de Baywatch-actrice. Ze wees erop dat het project in de eerste plaats bedoeld was om de beleving van de toeristen te verbeteren, niet die van de dieren. Bovendien zou de constructie van de tanks extra stress veroorzaken voor de dieren. "Dit is marteling," zei Anderson. "SeaWorld houdt zich wanhopig vast aan het verleden. We weten allemaal dat gevangen orka's gek worden en vreselijk afzien wanneer ze van hun families gescheiden worden."

 
 
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten