Bron: www.bontvoordieren.nl
Een inspectie op een Poolse vossenfokkerij mondde vorige week uit in een acute reddingsactie. Tijdens de inspectie bleek van een van de twee zwaargewonde vossenjongen een achterpootje te missen en het andere vossenjong slechts twee voorpootjes te hebben. De inspecties op de fokkerijen zijn onderdeel van een project van de internationale coalitie Fur Free Alliance, http://www.furfreealliance.com waar Bont voor Dieren deel van uitmaakt. De misstanden laten zien dat ook bont met het label Origin Assured, wat zowel door Nederlandse als Poolse bontfokkers wordt gebruikt, gepaard gaat met zeer ernstig dierenleed.
Tijdens de rondgang door de vossenfokkerij werd door de inspecteurs van de Poolse organisatie Otwarte Klatki waargenomen dat de twee vossenjongen, beide nog geen 3 maanden oud, moeite hadden zich in de kooi voort te bewegen. Na verdere inspectie werd besloten de dieren direct mee te nemen om ze de nodige zorg te geven. Naast missende ledematen bleek na medisch onderzoek dat het vrouwelijke vossenjongen leed aan een grove ontsteking van het stompje, excessieve groei van botweefsel door slechte heling van de wond, etterende fistels, huidlymfoon en schurft. Het mannelijke vossenjong bleek onder meer hartruis, een stevige hoest en koorts van boven de 40 graden te hebben. Zoals gebruikelijk op bontfokkerijen, werden de vosjes niet behandeld voor hun aandoeningen.
Vossen zijn wilde roofdieren en vertonen op fokkerijen veel stress-gerelateerd gedrag, zoals zelfverminking en het doodbijten van de eigen jongen. Volgens de Poolse bontfokker had de moedervos de pootjes van haar vossenjongen afgebeten. De fokker voelde zich helaas niet genoodzaakt de vosjes te laten behandelen voor hun verwondingen. Volgens Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren, toont deze alarmerende situatie opnieuw aan dat het welzijn van dieren altijd het onderspit delft in een industrie waarin het draait om winst te maken:
‘De vossenfokker had geen enkele intentie om de jonge vossen medische zorg te bieden, aangezien er nog winst te maken was op hun vacht. Ernstige schendingen van dierenwelzijn zoals deze zijn helaas eerder regel dan uitzondering in de bontindustrie. Zolang de vacht van de dieren nog intact is, is de gezondheid van de dieren ondergeschikt op bontfokkerijen. Gelukkig heeft Bont voor Dieren samen met haar internationale partnerorganisaties deze twee jonge vossen uit hun lijden kunnen verlossen, maar het is hoogste tijd dat de bontindustrie voor eens en altijd een halt wordt toegeroepen.’
De vosjes zijn zonder toestemming van de bontfokker meegenomen uit de fokkerij, wat volgens de Poolse dierenwelzijnswetgeving is toegestaan wanneer dieren met ernstige gezondheidsproblemen of in levensgevaar worden aangetroffen. De vossenjongen, door de Poolse organisatie Hans en Grietje genoemd, zijn in tijdelijke opvang gebracht waar ze de nodige zorg en aandacht krijgen. Het is nu aan het plaatselijke gemeentebestuur om te beslissen over het lot van de jonge vossen.
Origin Assured
Net als in Nederland wordt het bont van Poolse bontfokkerijen verkocht met het Origin Assured label. Origin Assured is een gezamenlijk initiatief van de Noord-Amerikaanse en Scandinavische bontindustrie en is, in de woorden van de industrie zelf, onderdeel van het ‘reputatie management en een strategisch middel om de bontindustrie te beschermen tegen imagoschade’. In werkelijkheid biedt het label Origin Assured geen enkele garantie met betrekking tot dierenwelzijn. Het certificaat garandeert slechts dat het bont afkomstig is uit een land waar er een zekere regulering van dierenwelzijn bestaat, maar stelt geen enkele voorwaarden aan deze regulering.
In 2009 evalueerde de Noorse ombudsman de volgende claim die door Origin Assured in reclame-uitingen wordt gemaakt: ‘Als je het Origin Assured label ziet kan je met een gerust hart aannemen dat het bontproduct afkomstig is uit een land waar een nationale standaard en regulering met betrekking tot het fokken van dieren voor hun vacht wordt gehandhaafd.’ De claim werd door de ombudsman als ‘misleidend’ en ‘onrechtmatig’ beoordeeld, aangezien het Origin Assured label geen enkele garantie biedt dat regulering wordt gehandhaafd, maar slechts vaststelt dat in het land ‘relevante regulering bestaat’. Zelfs bont afkomstig uit landen als Namibië en Roemenië – waar het zeer slecht gesteld is met het dierenwelzijn – of van de jacht op wilde dieren zoals zeehonden, draagt het Origin Assured label.
Ook de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) claimt dat het Origin Assured label de consument in staat zou stellen ‘te kiezen voor een duurzaam en verantwoord product waar elke drager bewust trots op kan zijn’. Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren:
‘De claim van de NFE dat het label Origin Assured een duurzaam en verantwoord product garandeert is een bewuste misleiding van de consument. Misstanden zoals deze zijn alomtegenwoordig en veelvuldig aangetoond op Europese bontfokkerijen waar dit zogenaamde welzijnscertificaat onder meer wordt gebruikt. De productie van bont gaat standaard gepaard met ernstig dierenleed en is daarbij zeer belastend voor het milieu.’
Bont voor Dieren is lid van de Fur Free Alliance, de internationale coalitie van dierenbeschermingsorganisaties die zich samen sterk maken voor een verbod op de productie en verkoop van bont. Het samenwerkingsverband maakt projecten als deze ook in minder welvarende landen met een grote bontindustrie mogelijk. De inspectie op de vossenfokkerij is deel van een reeks inspecties die de lokale organisatie Otwarte Klatki deze zomer op Poolse fokkerijen uitvoert. In geval van ernstige misstanden zoals deze zullen juridische stappen worden ondernomen om de rechter te verzoeken de vergunning van de vossenfokkers af te nemen.
Bont voor Dieren doet er alles aan om zo snel mogelijk een einde te maken aan het ernstige dierenleed op bontfokkerijen. Kijk hier hoe je onze strijd tegen de bontindustrie kan steunen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten